SRPSKI/ENGLISH
 
ZNAMENITOSTI
Opština Kosjerić nalazi se u Zapadnoj Srbiji, na pola puta između Valjeva i Užica. Obuhvata gornji sliv i izvorišta reka Skrapež i Kladorobe i širi se, na severu, po obroncima dve planine, Maljenu ( 1102 m nadmorske visine ) i Povlenu ( 1346 m nadmorske visine ). Ka jugu, opština Kosjerić dopire do uzvisina planina Crnokose ( 800 m nadmorske visine ) i Jelove Gore.
Područje opštine obuhvata severni deo Zlatiborskog okruga. Prostire se na površini od 358 km2 i čini je 27 naselja, u kojima živi oko 12 500 stanovnika.
Varošica Kosjerić, sedište opštine, sa 4000 stanovnika, nalazi se na magistralnom i železničkom pravcu koji povezuje sever Srbije sa Jadranskim morem. U blizini su poznati gradski i planinski centri: Valjevo, Užice, Čačak, Divčibare, Zlatibor i Tara.
Umereno – kontinentalna klima sa primesama subplaninske klime u Kosjeriću, idealna je za pripreme sportista, rekreativaca, boravak dece i osoba zrelog doba i poboljšanje opšteg psihofizičkog stanja čoveka.
TURISTIČKE ATRAKCIJE KOSJERIĆA
Na teritoriji opštine Kosjerić zastupljeno je više vrsta prirodnih ( geomorfološke, hidrološke, klimatološke, biogeografske ) i antropogenih turističkih vrednosti ( manastiri, crkve, spomenici ).
Predložićemo Vam samo neka mesta vredna posete i pažnje. Ostala ćete videti i sami kada nas posetite.
TURSKI HAN
spada u red istorijski zaštićenih spomenika. Potiče iz vremena osmanlijske vladavine. Ispred hana nalazi se spomenik prvom doseljeniku u ove krajeve – Antoniju Kosijeru, osnivaču grada Kosjerić.
CRKVA BRVNARA
Nalazi se u selu Seča Reka, 7 km od Kosjerića. Posvećena je Sv. Đorđu, a potiče iz XV veka. Više puta je paljena i obnavljana, da bi današnji izgled dobila u vreme vožda Karađorđa 1812. godine. Centralni deo ikonostasa predstavljaju “Zlatne dveri”, donete tokom doseljavanja iz Hercegovine. Ulazna vrata crkve ukrašena su duborezom, a unutrašnjost crkve ispunjavaju i relikvije iz Svete Gore.
Oko crkve su brojni spomenici – krajputaši, podignuti poginulim borcima u Balkanskim ratovima, što ovu crkvu čini jedinstvenom.
BRDO GRAD
je brdska zaravan, udaljena 7 km od Kosjerića. Nalazi se na 1022 m nadmorske visine. Odavde se bolje i daleko vidi. Svake godine, na Petrovdan, na Brdo Gradu se održavaju “Čobanski dani”, turističko – kulturna manifestacija, koja ima za cilj očuvanje kulturne baštine i promociju seoskog turizma.
VODOPAD U SKAKAVCIMA
Selo Skakavci dobilo je ime po neobičnom vodopadu koji “skakuće”. U toplim letnjim danima nađu se i kupači na vodopadu. Voda je čista i hladna.
TAORSKA VRELA
U podnožju Povlena, u selima Donji Taor i Makovište, nalazi se prava prirodna atrakcija ovog kraja – izvorište reke Skrapež, kao i poznata Taorska vrela. Izviru iz planine, protiču pored livada, a zatim se, u kaskadnim vodopadima, obrušavaju do ulivanja u reku Skrapež.
SPOMEN KOMPLEKS MILOŠ OBRENOVIĆ
U selu Gornja Dobrinja, na 30 km od Kosjerića, 1780. godine rođen je knez Miloš Obrenović, začetnik dinastije Obrenovića, koja je vladala Srbijom od sredine XIX veka. Utemeljivaču moderne Srbije, u njegovom rodnom mestu, podignut je spomen kompleks, koji nosi njegovo ime i koji se sastoji od crkve Sv. Petra i Pavla, nadgrobnog spomenika u porti, zvonika, čardaka i česme i spomenika knezu Milošu.
POTPEĆKA PEĆINA
Prekrasna pećina bez imena, a selo je, ipak, dobilo ime po pećini. Nalazi se u Potpeću ( „selu pod pećinom“ ), 14km jugoistočno od Užica, 35 km od Kosjerića. Potpećka pećina je uvrštena u svega pet pećina u Srbiji, namenjenih za posete turista. Ovo veličanstveno delo prirode predstavlja najznačajniji speleološki lokalitet Zapadne Srbije. Gornji deo pećine, dug 555 m, uređen je za posete turista. Do njega se stiže stazom, koja broji oko 700 stepenika. Pećinski otvor, visok 72 m, spada u red najvećih pećinskih otvora na Balkanu.
OVČARSKO KABLARSKA KLISURA I MANASTIRI
Pravi prirodni dragulj, smešten na Zapadnoj Moravi, između planina Ovčara i Kablara, a na 39 km od Kosjerića. Ovde je sve skladno i vrlo živopisno: flora, fauna, izvori tople i lekovite mineralne vode, izvori čiste pijaće vode, brzaci, šume, svež planinski vazduh. Pored prirodnog savršenstva, izgledu Ovčarsko Kablarske klisure u mnogome su doprineli i brojni vredni neimari. Zbog velikog broja manastira, poznata je i pod nazivom „Srpska Sveta Gora“. Reč je o 10 manastira i 2 sveta mesta ( crkva Sv. Save i crkva – pećina Kađenica ).
PERUĆAC
Poznati turistički lokalitet, udaljen 13 km od Bajine Bašte i 90 km od Kosjerića. Perućac je malo, tiho i idilično mesto, smešteno na desnoj obali reke Drine. Idealno za izlete i uživanje. Poznat je po reci Vrelo, hidroelektrani i jezeru, napravljenom za potrebe hidroelektrane. Jezero se, dužinom od 52 km, pruža sve do Višegrada i Andrićeve „Na Drini ćuprije“. Posebnu atrakciju leti predstavlja vožnja čamcima.
POSLEDNJE VESTI:
 
16/11/2017.
DOČEK NOVE 2018. GODINE U HOTELU OLYMPIC!
23/11/2016.
DOČEK NOVE 2017 GODINE U HOTELU OLYMPIC
 
Pogledajte ostale vesti >>